• Понеділок-П'ятниця
  • 10:00 - 19:00
  • Субота: 10:00 - 16:00
  • Неділя: Вихідний

Як змінювалося оформлення кухні. Шлях від підсобки до приміщення з високими технологіями

Давайте зробимо невеликий екскурс в історію дизайну кухонь й простежимо за тим, як вони змінилися за останні 100-150 років. Тож поїхали!


Якою була кухня півтора сторіччя тому?

У той час приміщення, відведене для приготування їжі, не мало нічого спільного із сучасними функціональними та практичними кухнями. Це була найпростіша кімната, де розміщувалася піч, стіл для обробки продуктів, таз з водою (жодної каналізації та водопроводу тоді не існувало). Також могли бути буфети та шафи для каструль та тарілок. Про естетику тут не йшлося зовсім.


У багатих маєтках кухня була місцем, де мешкала прислуга, господарі туди мало заглядали. У будинках бідних людей мешканці на кухні не лише готували їжу та їли, а й купалися, спали.


Поява першої кухні вбудованого типу. 1920 рік

1926-го вперше було створено проект для вбудованої кухні. Її автор – Маргарет Шуте-Лихоцький. Такий гарнітур призначений для новобудов Франкфурта. Кухні на той час були, м'яко кажучи, невеликими. Їхня площа становила близько 6,5 метра квадратних. Проте тут знайшлося місце для плити та робочої поверхні, шафок, витяжки.


Якщо раніше на кухні можна було зустріти шафи різного розміру та дизайну, то тепер вони створювалися так, щоби виходило гармонійне середовище. Розмір шафок був єдиним, проте робочі поверхні розташовувалися одному рівні.


Тепер люди жили в будинках без прислуги, і їм потрібна була нова кухня, яка б відповідала їхнім вимогам. Пропоновані кухонні модулі дозволяли господарці готувати їжу з великим комфортом.

Функціональність – характеристика нової кухні. 1930 рік

Поява нових кухонних секцій у Франкфурті стала важливим моментом подальшого розвитку гарнітурів. Тепер на перший план вийшла їхня функціональність.

У кухнях 1930-х років різні шафки мали одну стільницю. Для виготовлення часто використовували дерево.


Все р. 30-х років кухня з Франкфурта замінила окремі столи і шафи, які відрізнялися за розміром, формою, оформленням. У каталогах з'явилося багато різних варіантів із фасадами різних кольорів.

Крок у завтрашній день. 1940 рік

У 1943 році за дорученням фірми Libbey-Owens-Ford дизайнер Х.Крестон розпочав роботу над розробкою нового гарнітуру, який почали називати кухнею завтрашнього дня. Вона стала справжньою мрією господарок того часу. Її можна було побачити не лише на виставках, а й у американських універмагах.


Там було багато чого нового. Наприклад, з'явилася стільниця, схожа на барну стійку. За нею господиня могла готувати сидячи. Під такою барною стійкою був вільний простір: ящики та полиці були відсутні. За потреби робочі поверхні можна було перетворити на бар, закривши спеціальними панелями.


На цій кухні були й інші нововведення, наприклад, мийка з педальним керуванням або вбудована вафельниця. Такі рішення не користуються популярністю в наші дні, проте кухня майбутнього започаткувала те, що на перший план вийшла саме функціональність в оформленні кухонного гарнітура.


Виникнення нових брендів. 1950 рік

У минулому столітті виготовленням кухонних гарнітурів займався бренд St Charles. Він уперше використав колір та функціональність як основу створення кухні. Раніше кольоровий фасад був дивиною, розкішшю. Його виготовляли поштучно на замовлення.


St Charles був популярним ще й тому, що в нього працювали відомі на той час архітектори – Мі сван дер Рое та Френк Ллойд Райт. Протягом кількох десятків років кухонні гарнітури St Charles вважали за вибір гарного смаку.


Стандартні фасади. 1960 рік

Друга половина ХХ століття суттєво полегшила завдання обстановки кухні, оскільки для цього було визначено єдині стандарти. З цього часу у шаф з'явилися класичні габарити, тобто їхня глибина, ширина, висота тепер була однакова. Розрахунки розмірів із другої половини ХХ століття забирають менше часу, оскільки на перше місце виходить «гра» із матеріалами, квітами, фактурами.


Велика увага приділяється побутовій техніці. Вважалося, що чим більше її у людини, тим її кухня більш статусна. Тому чайник, тостер, міксер повинен обов'язково мати кожен господар, який себе поважає.

У СРСР у цей час активно будують квартири, які називали «хрущовками» з маленькими кухнями – 5-6 квадратних метрів. Тому з'являлися варіанти кухонних гарнітурів для обстановки саме невеликих кухонь. Віталися гарнітури з кількох секцій, наприклад, миття плюс стіл для обробки продуктів. Від масивних меблів відмовлялися, використовували недорогі матеріали, наприклад, дерев'яно-стружкову плиту або фанеру.


Різноманітність кольорів. 1970 рік

У 70-ті роки найбільшу ставку під час виготовлення кухонних комплектів ставили з їхньої дизайн. Саме в цей час з'явилися моделі у яскравому оформленні, віталося поєднання фарб та матеріалів.


Наприклад, на одній кухні могли поєднуватися пластик і плетені меблі. Суворих правил оформлення на той час не було. Здавалося, що чим божевільніші поєднання, тим краще.

Що ж до Радянського Союзу, то тут усе ще переважали тенденції 60-х. Але разом з цим потроху в дизайн потрапляють і західні віяння: у конструкції потроху додають яскраві кольори.

Щоб зробити стандартну кухню яскравішою, власники змінюють шпалери, фарбують стіни у нові кольори. 


Інтер'єр плюс кухня – вдале поєднання. 1980 рік

У 80-х роках прийшло поняття того, що кухня – це не обов'язково окрема частина будинку чи квартири, тому вона має добре гармоніювати з рештою інтер'єру. Так виникла ідея відкритої кухні.


Якщо 10 років тому найнеймовірніші поєднання були в пошані, то зараз вони віддають першість стриманості в інтер'єрі. У кухонних інтер'єрах Європи на перше місце виходить стиль кантрі, який передбачає використання фасадів з натурального дерева, керамічного посуду, фіранок із простого ситцю, елементів з орнаментами, характерними для певної національності.


Все це викликало у людей відчуття домашнього затишку і таким чином кухня все частіше ставала тим місцем, де збиралася вся сім'я, щоб обговорити минулий день. Кухня перестала бути тим місцем, де тільки готують їжу.

У 80-ті роки на кухнях господинь Радянського Союзу більше не ставлять буфети. Люди, які мають можливість оновити меблі, віддають перевагу меблям у європейському стилі: вибирають модулі з висувними ящиками, якісною фурнітурою. Найбагатші можуть дозволити собі меблі з орнаментами на фасадах та оригінальними ручками.


Відкрите планування. 1990 рік

Для європейського інтер'єру 90-х відкрите планування для кухні – це практично основна вимога. Виникає нова побутова техніка, а отже, принцип наповнення шаф також змінюється. На Заході з'являються кухонні гарнітури "з островом". Господиням новомодне віяння дуже подобається, адже в такому разі «брудна зона» знаходиться окремо.


Зміни кухонь у Радянському Союзі також сталися. Але, правда, складно сказати, що вони направили розвиток кухонних гарнітурів на краще. У цей час для виготовлення шаф для кухні активно починають використовувати дешеву фанеру. Її доповнюють пластиковими ручками, які також не відрізняються високою якістю. Люди з гарним статком можуть замовити собі лаковану кухню із натурального дерева.


Використання нових полімерних сполук. 2000-ті

Справжнім переворотом у дизайні можна вважати появу полімерних матеріалів та нової техніки для кухні. Це сталося приблизно наприкінці ХХ століття. Тепер можна замовити кухню із фасадами яскравих кольорів. Його поверхня може бути матовою або блискучою глянсовою. Багато елегантних кухонних новинок з'являються в Італії. Серед найпопулярніших брендів можна відзначити Sicc, Scavolini, Berloni.


Натуральне дерево в чистому вигляді стали використовувати лише консерватори. Його успішно замінили у кухонних гарнітурах скло, пластик, сталь, алюміній. Фасади нових кухонь стали яскравими, практичними, футуристичними. Їхня фурнітура – не тільки стильна, але й зручна у використанні.


Відмова від зайвого. Акцент на мінімалізм. 2010 рік

У 2010 році до моди увійшли лаконічні форми та некидські відтінки. Вважалося, що їх обирали люди з добрим смаком.


З того часу кухонний «острів» стає більш функціональним. На ньому мають не тільки стіл для обробки. У «острів» можуть вбудовувати мийку, духовку, варильну поверхню. Мийка часто зустрічається лита зі штучного каменю. Такий варіант просто ідеально поєднується зі стільницею, також він міцніший і надійніший в експлуатації.


Виробники намагаються задіяти кожен сантиметр вільного простору на кухні, тому наповнення шафок значно ускладнюється. Тепер можна замовити гарнітур з кутовими шафками, висувними системами та вбудованим підсвічуванням. З цього часу дістати будь-який предмет навіть із найдальшого кута шафки для господині не складе труднощів.


«Розумна» кухня. 2020 рік

У наші дні найпопулярнішою вважатимуться мінімалістичну кухню. При цьому мінімалізм буде характерним як для оформлення, так і технічних рішень.


На сучасній кухні можна побачити безконтактні витяжні системи та змішувачі, раковини із вбудованими пристроями для подрібнення відходів, холодильними установками з кулерами, льодогенераторами тощо.


На першому плані в оформленні виходять матове покриття. Блискучий глянець вже не в пошані. Сучасний фартух може бути виготовлений з бетону, а «острів» оформлений з використанням натурального каміння, наприклад, граніту або мармуру.

Кухня у квартирі або будинку 2020-х років – це житлова зона та важлива частина інтер'єру. У ній за висувними шафками може ховатися не лише побутова техніка, а й поверхні для роботи. Щоб прибрати візуальне сміття, дизайнери віддають перевагу кухням без ручок та інших маленьких елементів.


Як і близько півстоліття тому, господар неодмінно пишатиметься своїм новим кухонним гарном.ітуром. Якщо раніше всі були в захваті від оригінальних фасадів з різьбленими елементами, то зараз можливість кухні гармонійно перевтілюватися в житловий простір, використовувати найнеймовірніші технологічні новинки.


  • Як змінювалося оформлення кухні. Шлях від підсобки до приміщення з високими технологіями

Схожі статті


Як виглядав найперший кухонний гарнітур у світі

Як виглядав найперший кухонний гарнітур у світі

Як виглядав найперший кухонний гарнітур у світі

Кухні у різних країнах світу: особливості дизайну

Кухні у різних країнах світу: особливості дизайну

Кожен мандрівник знає, що в різних країнах є свої, особливі страви, і щоб їх скуштувати варто відвідати місцевий ресторан або кафе. А щодо оформлення самої кухні, то тут теж простежуються свої особливості. Які? Ми зараз розповімо вам про це!

Кухня у стилі мінімалізм

Кухня у стилі мінімалізм

Головні правила оформлення кухні у стилі мінімалізм – про це наш сьогоднішній матеріал

Рекомендовані товари

Кутова кухня з вбудованим технікою. Фасади AGT Soft Touch.

Кутова кухня з вбудованою технікою. Фасади: AGT Soft&n..

21541.51 грн

Кухня з вбудованою технікою. Кухня без ручок. Кухня до стелі

Кухня з вбудованою технікою. Кухня без ручок. Кухня до стелі• Дл..

25131.76 грн

Кухня на замовлення в стилі мінімалізм. Кухня до стелі і без ручок. Фурнітура Blum. Буча

Кухня на заказ в стиле минимализм. Кухня до потолка и без ручек. ..

23336.64 грн

Кухня на замовлення в стилі мінімалізм із білими акриловими. Чорна ручка Gola. Фурнітура Blum

Кухня на замовлення в стилі мінімалізм із білими акриловими. Чорн..

32312.27 грн

Теги: Кухонний гарнітур, Оформлення кухні, Дизайн кухні